De Hot Stones Massage vindt steeds meer bekendheid en populariteit. Maar waar komt deze massage eigenlijk vandaan? Hoe werkt het precies? En wat is het nut van het gebruik van deze stenen? Je leest er alles over in onze blog!
Hoe is een Hot Stones Massage ontstaan?
Hoewel een massage met de “hot stones” (warme stenen) momenteel één van de populairste massages is, is het absoluut geen moderne hype te noemen. De methode behoort tot eeuwenoud gebruik in verschillende culturen en werelddelen. Oorspronkelijk wordt het toegeschreven aan primitieve geneeskunde en sjamanisme.
Culturen als de Inca’s, Maöries, traditionele indianen en Hawaïanen hebben een lange geschiedenis met het gebruik van warme stenen. Maar ook Oosterse culturen zijn al eeuwenlang bekend met het principe. Zij gebruikten de hot stones bijvoorbeeld bij het behandelen en voorkomen van verschillende aandoeningen.
Zelfs in de tijd van de Grieken en Romeinen waren de hot stones niet weg te denken. In die tijd behoorde het bezoeken van weelderige badhuizen tot een dagelijks ritueel, waar warme stenen ook al gebruikt werden om elkaar een massage te geven.
In de loop der jaren heeft de behandeling met hete stenen zich onafhankelijk op alle continenten ontwikkeld. Vandaag de dag zijn Hot Stones Massages volledig herontdekt en niet meer weg te denken uit de massagewereld.
Hoe werkt deze vorm van massage?
Bij deze massagevorm worden platte, gladde, afgeronde, opgewarmde stenen gebruikt. De stenen zijn van hard, vulkanisch gesteente (basalt) met een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen ze warmte goed opnemen en vasthouden.
Na het insmeren van het lichaam met een basis massageolie en etherische olie, wordt het lichaam gemasseerd met gebruik van de stenen. Vervolgens worden de verwarmde stenen op een specifieke manier op het lichaam geplaatst, zodat de warmte dieper in de spieren of chakrapunten kan inwerken en zorgt voor de ultieme ontspanning.
Fun Fact: veel mensen denken dat de stenen bij een hot stone massage op de ruggengraat worden geplaatst, zoals je op bovenstaande foto ziet. Hoewel dit esthetisch een hele mooie foto is, is dit absoluut niet realistisch. Plaatsing van de stenen op deze manier is zelfs hartstikke gevaarlijk!
Wat zijn de effecten van de hot stones op je lichaam?
Dagelijkse stressoren zorgen ervoor dat je zenuwstelsel uit balans raakt. De warme stenen werken diep in op de spieren, wat zorgt voor een ontspannend effect en balansherstel in het zenuwstelsel. Daarnaast stimuleren de hot stones de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen makkelijker uit je lichaam verdwijnen. Ook helpt het je lichaam soepeler en flexibeler te maken door het bewegingsbereik te vergroten.
Door het gebruik van warmte en verschillende massagetechnieken is de hot stones massage ideaal om stijve spieren los te maken of als je spierpijn hebt. Heb je wel eens last van spasmen? Ook dan kun je profijt hebben van een hot stones massage. De ontspannende werking van de warme stenen zal tevens effect hebben op het verlichten van stress en angst, wat ook weer een betere slaapkwaliteit bevordert. Klinkt goed hè?!
Wanneer is een massage met warmte niet geschikt?
Eigenlijk is het bij alle vormen van massage ontzettend belangrijk om je masseur te informeren over medische aandoeningen, allergieën of overgevoeligheden. Aandoeningen zoals zwangerschap, hypertensie, hartproblemen, diabetes of enige andere medische aandoening waarvoor je in behandeling bent bij een specialist, kunnen van invloed zijn bij de beoordeling of een behandeling geschikt is. Contra-indicaties zijn een goede richtlijn om te bepalen of een behandeling wel of niet geschikt is, maar geven lang niet alle situaties voor alle massages weer.
Een hot stones massage is niet geschikt als je lijdt aan huidaandoeningen zoals eczeem, huiduitslag en psoriasis. Door de hitte kunnen de symptomen namelijk erger worden. Daarbij kun je warme ook het beste vermijden als je medicatie gebruikt die zorgt voor een overgevoelige huid, zoals antibiotica of medicijnen voor acne. Ook is warmte een absolute no-go als het gaat om spataderen, open wonden, geïnfecteerde huidaandoeningen of ontstekingen. Wordt jouw persoonlijke situatie hierboven of op de lijst met contra-indicaties niet genoemd? Neem dan altijd even contact op met je masseur voor een degelijk advies!
Verder verdient het ook nog de opmerking dat wij een hot stone behandeling ten zeerste afraden als het buiten warmer is dan 25 °C. Het lichaam kan dan de warmte van de stenen na afloop van de massage dan niet goed kwijt en voor oververhitting zorgen.
Voor wie is een Hot Stones Massage dan wel geschikt?
Een hot stone massage kan uitermate geschikt zijn in de volgende gevallen:
- Mensen met spierpijn of gevoelige zenuwen
- Gespannen spieren of spierpijn
- Mensen die angst of stress ervaren
- Slaapproblemen
- Een beetje extra warmte op koude dagen
- Gewrichtsproblemen zoals artrose/reuma (mits niet ontstoken!)
- Rug- of nekklachten
- Bij een slechte doorbloeding (zeg maar bye bye tegen die koude handen en voeten)
- Voor iedereen die eens lekker wil genieten van pure ontspanning
Conclusie
Hoewel een hot stones massage best wat gezondheidsvoordelen heeft, is het vooral extra lekker – zeker in de koudere maanden! Dus, wanneer zien we jou in onze praktijk?